Koninginnenteelt 2018 - afgelast
  • Registreren voor Leden

Koninginnenteelt 2018 - afgelast

Wegens te weinig aanmeldingen gaat deze cursus helaas niet door!
In 2019 wordt een nieuwe poging gedaan deze cursus te organiseren.

Beste leden,er is weer een cursus gepland in 2018!

Dit seizoen wordt de cursus Koninginnenteelt door René Kant gegeven. Het maximum aantal beschikbare plaatsen voor deze cursus is gesteld op 20. Minimum aantal cursisten is 14.

Het lesrooster is afgestemd op de eerste ronde dat Buckfast moeren naar Ameland gebracht kunnen worden. Voor de deelnemers aan de Koninginnenteeltcursus die met Carnica bijen imkeren hebben we nog niets kunnen organiseren. Wellicht dat een liefhebber van Carnica`s dat nog gaat doen..

Doel van de cursus:

Onzuiverheid en veelvoud van rassen kenmerken de bijenteelt in Nederland. Ongecontroleerde hybridisatie brengt volken voort die, soms in versterkte mate, op een onvoorspelbare manier de goede en slechte eigenschappen van hun voorouders tonen. Gerichte teelt en selectie leiden tot gewenst en voorspelbaar gedrag. Het opnemen van Koninginneteelt in een bedrijfswijze is een belangrijk aspect in het volwaardig imkeren.

Let op: de cursus is alleen bestemd voor leden van het Ambrosiusgilde. Aanmelden kan via inschrijvingsformulier onderaan de pagina.

Resultaat van de cursus

De cursist is in staat
- de kwaliteit van teeltmateriaal te beoordelen aan de hand van de gewenste eigenschappen;
- van het gekozen uitgangsmateriaal goede koninginnen te telen;
- de kwaliteit van de geteelde koninginnen te beoordelen;
- de geteelde koninginnen op een juiste manier te gebruiken;
- te beoordelen welk gereedschap en materiaal nodig is;
- imkermethoden te hanteren waarin koninginnenteelt geïntegreerd is;
- de teelt te beoordelen.

Lesrooster

Voor de deelnemers die met Buckfast imkeren, zijn er voor de eerste doorgang dd. 2 juni 2018 enkele plaatsen beschikbaar voor zending naar Ameland. Voor de planning van de cursus zijn we van deze datum uitgegaan. Dit betekent dat we

Vrijdag 18 mei

Vanaf 08.30 uur op de Nesseweg de gehele dag aan het werk gaan. We gaan dan een starter maken - overlarven - aangeblazen doppen overhangen naar pleegvolk – einde dag moeten de bijen uit de starter terug naar hun eigen volk.

Zondag 27 mei

in de ochtend

Zelf je bevruchtingskastje (BeVo) vullen met eigen bijen en toevoegen van honingsuikerdeeg (eigen materiaal, Apidea, Mini-plus, EWK).

Maandag 28 mei

in de namiddag (dag 14 moer) Bij de Nesseweg de gesloten doppen inbrengen in eigen BeVo(’s), afhankelijk van het aantal gesloten doppen. Daarna meenemen en kelderen tot wegbrengen naar bevruchtingseiland. Of nadat moer is uitgelopen BeVo ergens op(en)stellen voor bevruchting (buiten straal van ca. 6 km vanwaar je de bijen voor je bevruchting hebt betrokken.

Woensdag 30 mei en 31 mei

Moeren lopen uit

Zaterdag 2 juni

BeVo`s naar bevruchtingseiland of nadat moer is uitgelopen BeVo openstellen.

Zaterdag 16 juni

BeVo’s ophalen vanuit Holwerd.

Er zijn twee avonden theorie: op een dinsdagavond voorafgaande aan de start van de praktijk. Locatie Natuurcentrum Boshoek te Schiedam. Aanvang lessen om 19.30 uur. Lesdata theorie nog nader te bepalen, richtdata begin mei 2018.

De kosten voor deze cursus bedragen € 85,- exclusief alle aan te schaffen materialen, eventueel “bevruchtingsgeld” Ameland en onkosten vervoer v/v.

Inschrijvingsformulier voor de cursus Koninginnenteelt

 

 
Bij inschrijving door een minderjarige:

Naam en telefoonnummer van de ouder of verantwoordelijke die instemt met inschrijving van de minderjarige:

 

Velden met een (*) zijn verplicht om in te vullen

Als u hieronder op 'Inschrijving verzenden' klikt is uw inschrijving definitief. U heeft zich dan ingeschreven voor de cursus Koninginneteelt van het Ambrosiusgilde. U ontvangt later een bevestiging en een factuur van uw aanmelding van het Ambrosiusgilde.

Ambrosius Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ambrosius Poll

Heeft u het afgelopen jaar problemen gehad met slechte kwaliteit kunstraat? (zie evt. ook http://www.bijenhouders.nl/bijen-en-welzijn/kunstraatproblemen)

Ja heel erg - 6.3%
Ja - 12.5%
Nee - 59.4%
Geen idee - 12.5%
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: december 31, 2017

Facebook

Rotterdams Bijenweer

 

Bijenlesstand en depot

Elke zaterdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur in de periode van 1 april tot en met 30 september. Momenteel gesloten tot 1 april 2018

Buzzing Bee Tweets

Loading..