• Registreren voor Leden

Maarten van Herwerden

Interview 2014.


Maarten van Herwerden begon ruim 35 jaar geleden met het houden van bijen en is één van de weinige beroepsimkers in Nederland. Deze kleine nietige insecten – die individueel niet veel kunnen, maar collectief tot grootse dingen in staat zijn – fascineerden hem van jongs af aan. Al vanaf de lagere school wist hij dat hij imker wilde worden. Begonnen met een paar volken nam hun aantal langzaam toe en al snel groeide de kennis en de contacten met andere imkers.

Maarten valt meteen met de deur in huis: 'In het belang van de bij is het noodzakelijk dat beginnende imkers een goede opleiding volgen. Bijenhouden is namelijk niet eenvoudig en je draagt een grote verantwoording voor de bijen'. De wijze waarop de samenleving van de honingbij is ingericht fascineert hem dan ook enorm. Maarten vergelijkt de samenleving van de honingbijen met de samenleving zoals wij mensen hem kennen, echter met daarbij de opmerking dat de cyclus van het leven van een bij zich in een veel kortere tijdsspanne afspeelt. Namelijk minimaal 6-8 weken tot maximaal 5 jaar (voor de koningin). Omdat het leven van de bijen (werksters) zo intensief is, met name in het hoogseizoen, zijn de vrouwtjesbijen na 6 weken versleten en vallen letterlijk dood neer. 'Als alle mensen net zo onbaatzuchtig als de bijen zouden zijn, dan zouden we een mooie samenleving hebben', zegt Maarten.

Beroepsimker zijn is geen vetpot. Om voldoende inkomsten te genereren is Maarten daarom naast professioneel imker ook adviseur gewasbescherming. Gewasbescherming gaat over welke maatregelen genomen moeten worden om de nomale ontwikkeling van een gewas te waarborgen. Met name de honingbij, maar ook vlinders en andere insecten hebben te lijden onder verkeerde vormen van gewasbescherming. Vooral het gebruik van de zogeheten neonicotinen zorgen voor grote sterfte onder alle bijensoorten. Gewasbescherming is een belangrijk en interessant thema dat volgens Maarten en ondergetekende nodig op de agenda moet komen tijdens één van de Ambrosius verenigingsavonden.

Wil je meer weten over Maarten en zijn activiteiten, bezoek dan zijn website www.imkerijwestland.nl

 

Maarten van Herwerden aan het werk. Vriendelijke bijen, dus een kap en handschoenen zijn overbodig.

Ambrosius Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Rotterdams Bijenweer

 

Bijenlesstand en AG-shop

Gedurende de winterperiode t/m maart 2023 is de winkel van het Ambrosiusgilde Rotterdam aan de Nesseweg te Zevenhuizen/Moerkapelle iedere eerste zaterdag van de maand open van 10.00 uur tot 12.00 uur. Imkermaterialen zijn te koop voor leden van de vereniging. In het 'bijenseizoen' van april tot en met eind september is de shop iedere zaterdagmorgen geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Zie Service - Imkershop voor meer informatie. HONING TE KOOP! Zolang de voorraad strekt verkoopt de winkel de honing van imkers van de vereniging. Zodra er geoogst kan worden verkoopt de winkel ook de honing van de bijen van de bijenlesstand.